Signerat
04 DEC 2019
Kanske är KAM:s popularitet ett tecken på misslyckande hos skolmedicinen? Med stress, svår arbetsmiljö, dålig kontinuitet och tidsbrist finns det inte alltid tid att motivera och förklara och göra patienten så delaktig i vården som patientsäkerhetslagen kräver.
Debatt
04 DEC 2019
Oskar Krakau, Nicole Laszlo och Erica Aldenbäck har under sin läkarutbildning stött på både bra och dåliga exempel på handledning. De levererar tips för den som vill »vinna pris« som bästa handledare.
Annons
Inledare
04 DEC 2019
Tidigare har det varit en fungerande lösning att förlägga sin AT till Sverige. Men när Sverige på hösten 2021 får en sexårig legitimationsgrundande utbildning ska AT successivt fasas ut. Därför finns en oro bland de svenska läkarstudenterna i Polen för att de inte kommer att kunna få AT i Sverige.
-
Overlege - spesialist øyesykdommer, Øyeavdelingen, Sykehuset Østfold
Moss/Norge
-
Spec-läkare - Kardiologisk interventionist, Länssjukhuset i Kalmar
Kalmar
-
Spec-läkare allmänmedicin för utredningar inom hälso- & sjukvård, Statens haverikommision
Stockholm
-
Försvarsöverpsykiater, Försvarsmedicincentrum, Försvarsmakten
Göteborg
-
ÖL/Spec-läkare gynekologi, Lasarettet i Enköping
Enköping
-
Chefsöverläkare/medicinskt ledningsansvarig & läkarnas chef, Psykiatriska klin, Värnamo sjukhus
Värnamo
-
Spec-läkare allmänmedicin, Försäkringsmottagn Sophiahemmet
Stockholm
-
Spec-läkare smärta & rehab, Aleris Smärt- & stresscenter
Nacka/Stockholm
-
-
Debatt
03 DEC 2019
Behovet av genusperspektiv inom medicinsk utbildning har erkänts på regeringsnivå. Just nu fastställs kursplaner för den nya sexåriga läkarutbildningen. Genusmedicin måste bli en självklar del av läkarutbildningen, skriver Kvinnliga läkares förening.
Debatt
03 DEC 2019
Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har nyligen varnat för risken för felaktiga analysresultat på grund av biotininterferens. FDA är särskilt oroat för interferens som ger falskt låga troponinresultat, skriver Anders Larsson.
Debatt
02 DEC 2019
Författarna till en debattartikel i Läkartidningen uppmanar Läkarförbundet och Läkaresällskapet att omedelbart tillsätta en krisgrupp och utifrån etiska principer kräva att Sveriges Kommuner och regioner redovisar vilken evidens som finns för breddinförandet av standardiserade vårdförlopp. Här svarar Svenska läkaresällskapet.
Debatt
02 DEC 2019
Fundamentet i läkargärningen, individuell utredning, diagnostik, behandling och etik håller på att ersättas med politiskt beslutade utredningspaket och standardiserade vårdförlopp, utan att någon diskussion eller involvering av professionen skett.
Debatt
29 NOV 2019
Robin Midhage och Hanna Liljebäck, ordförande respektive ledamot i Sylf Uppsala samt Torbjörn Karlsson, ordförande i Upplands allmänna läkarförening, kallar BT för en ödesfråga i en debattartikel i LT. Sofia Rydgren Stale, ordförande i Läkarförbundets utbildnings- och forskningsdelegation håller med.
Debatt
27 NOV 2019
Vi vet väldigt lite om hur ledarskap och olika organisationsformer påverkar vårdens resultat. Medicinsk utvärdering bör därför i större utsträckning inkludera organisatoriska aspekter, skriver Måns Rosén.
Inledare
27 NOV 2019
»Det är hårdare konkurrens om tjänsterna och fler nedskärningar är på gång, samtidigt som rekordstora studentkullar är på väg ut i yrkeslivet. För dem kan det bli en lång väntan på allmäntjänstgöring och osäkra underläkarvikariat.«
Debatt
26 NOV 2019
Fynd i flera studier tyder på att rotavirusvaccin skyddar mot, eller i vart fall skjuter upp, insjuknandet i typ 1-diabetes. Kan fynden bekräftas innebär de förstärkta argument för att införa och underhålla rotavirusvaccination i hela Sverige, skriver Leif Gothefors och Göran Wadell.
Signerat
26 NOV 2019
Eftersom läkarutbildningen genomgår en av de största moderniseringarna på flera decennier har vi ägnat en ansenlig tid av mötet åt att djupdyka i hur universiteten förbereder denna förändring.
Debatt
25 NOV 2019
I syfte att minska fallrisken hos äldre varnar Socialstyrelsen i kampanjen »Balansera mera« för läkemedelsgrupper som påstås öka risken för fall. Det vetenskapliga underlaget är dock bristfälligt, och nyttan av flera av läkemedlen är otvivelaktig. Socialstyrelsen gör därför sannolikt mer skada än nytta, skriver Peter Nordström och medförfattare.
Debatt
25 NOV 2019
Peter Nordström och kolleger ifrågasätter i sitt debattinlägg i Läkartidningen material kring läkemedel som finns med i Socialstyrelsens kampanj »Balansera mera«, som har som syfte att förebygga fallolyckor. Här svarar Socialstyrelsen.
Debatt
21 NOV 2019
Studier från Sydkorea och Mexiko behandlar incidensen av barn födda med Downs syndrom, men belyser samtidigt de kostnader som drabbar familjerna. I länder med ett skattefinansierat sjukvårdssystem som går med underskott måste en allt större del av kostnaderna förr eller senare överföras på familjerna, skriver Lars Breimer.